DSpace@MAKÜ

Batı akdeniz bölgesinde tüketilen şaraplarda okratoksin a varlığı

Show simple item record

dc.contributor.author Çiçek, Merve
dc.date.accessioned 2014-09-23T12:29:36Z
dc.date.available 2014-09-23T12:29:36Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.citation http://tarama.mehmetakif.edu.tr/ekitap/TEZ0137.pdf tr_TR, en_US
dc.identifier.issn Tez137
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11672/914
dc.description Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi Biyoloji Anabilim Dalı tr_TR, en_US
dc.description.abstract Mikotoksinler çeşitli bitkisel ve hayvansal orijinli gıdalarda yaygın olarak bulunmakta ve bitkisel ürünlerde mikotoksinlerle kontaminasyon hasat öncesi veya hasat sonrası olabilmektedir. Meyveler olgunlaşma aşamasında, dokularda pH'nın yükselmeye başlaması, koruyucu tabakanın yumuşaması ve meyvenin savunma mekanizmasının zayıflamasıyla birlikte fungal saldırıya karsı hassas hale gelmektedir. Üzüm sularında ve şarapta ise sorun yaratan en önemli mikotoksin Aspergillus ve Penicillium türleri tarafından üretilen okratoksin A’dır ve nefrotoksik ve karsinojenik aktiviteye sahip olması sebebiyle oldukça önemlidir. Bu tez çalışması, Batı Akdeniz bölgesi’nde tüketilen şaraplarda okratoksin A’nın hangi miktarlarda bulunduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Tez çalışması için 36 adet sarap örneği, Batı Akdeniz Bölgesi’nde tüketilen şarap çeşitlerinden ve ev şaraplarından seçildi. Farklı üzüm çeşitleri kullanılarak farklı üretim tesislerinde üretilen bu şaraplarda, Enzim Bağlı İmmunosorbent (ELISA) yöntemi ile okratoksin A seviyeleri tespit edildi. Araştırma sonucunda 33 şarap örneğinde okratoksin A bulgusuna rastlandı. Beyaz şaraplarda ortalama 0,15 ppb; pembe şaraplarda 0,14 ppb; kırmızı şaraplarda 0,14 ppb ve ev şaraplarında 0,13 ppb seviyelerinde okratoksin A tespit edildi. Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan, Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerindeki Bulaşanların Maksimum Limitleri Hakkındaki Tebliğ’de, şaraplarda okratoksin A bulunabilme üst sınırı 2 ppb olarak belirtilmiştir. Analiz ettiğimiz örneklerin hiçbiri bu üst sınırı aşmamıstır. tr_TR, en_US
dc.description.sponsorship Danısman Yrd. Doç. Dr. Ayse Gül MUTLU tr_TR, en_US
dc.language.iso other tr_TR, en_US
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR, en_US
dc.subject Okratoksin A tr_TR, en_US
dc.subject Sarap tr_TR, en_US
dc.subject Mikotoksin tr_TR, en_US
dc.subject Batı Akdeniz tr_TR, en_US
dc.title Batı akdeniz bölgesinde tüketilen şaraplarda okratoksin a varlığı tr_TR, en_US
dc.type Thesis tr_TR, en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account