DSpace@MAKÜ

Müşteri Deneyimi Oluşturma ve Deneyimsel Pazarlama: Iyaşpark Alışveriş Merkezi (AVM) Müşterileri ile Bir Araştırma

Show simple item record

dc.creator YEŞİLOT, Fikriye
dc.creator DAL, Nil Esra
dc.date 2019-09-30T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2020-10-10T07:24:02Z
dc.date.available 2020-10-10T07:24:02Z
dc.identifier https://dergipark.org.tr/tr/pub/makuubd/issue/49288/604936
dc.identifier 10.31200/makuubd.604936
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11672/3056
dc.description Günümüzdeyaşanan teknolojik ve ekonomik gelişmeler pazarlama dünyasında büyükdeğişiklikleri beraberinde getirmiştir. Günümüz müşterisinin değişen istek veihtiyaçlarındaki farklılaşma giderek artmaktadır. Ürün ve hizmetten beklenenfonksiyonel fayda yerini duygusal ve sembolik değerlere bırakmıştır. Yoğunrekabet ortamında müşteriye sadece hizmet sunmak yetersiz kalmıştır. Müşterifayda sağlayan ürün ve hizmet satın almaktan ziyade, duygu odaklı müşterideneyimi sağlamaya yönelmektedir. Hizmetlerin müşteriler içinbireyselleştirilmesiyle birlikte deneyim ekonomisi kavramı gelişmiştir. Deneyimekonomisi sayesinde deneyimsel pazarlama ortaya çıkmıştır. Günümüzün en popülermekânları olan AVM’ler tüketiciye deneyim sunan, tüketicinin iyi vakitgeçirmesini sağlayan, sosyalleşme ve eğlence merkezleri halini almıştır.Böylece AVM’ler yoğun rekabet ortamında deneyimsel pazarlamaya ve müşterideneyimlerine önem vermektedir. Araştırmanınkonusu, müşteri deneyimi üzerinde etkili olan stratejik deneyimsel pazarlama boyutlarınıortaya koyarak müşterilerin alışveriş merkezi deneyimini tavsiye etme ya datavsiye etmeme durumunu tespit etmektir. Araştırmanın amacı, AVM müşterilerininalışveriş alışkanlıklarını tespit edip, alışveriş deneyimlerini deneyimselpazarlama açısından ele alarak stratejik deneyimsel pazarlama boyutlarıbağlamında incelemektir. Araştırmada Iyaşpark alışveriş merkezinden alışverişyapan 483 kişiye çevrimiçi anket uygulanmıştır. Araştırmada, normal dağılımtesti, güvenilirlik analizi, frekans analizi, Kruskal Wallis testi ve MannWhitney U testi yapılmıştır. Verilerin normal dağılmadığı tespit edilmiştir.Analiz sonucunda, stratejik deneyimsel pazarlama boyutları ile IyaşparkAlışveriş Merkezi deneyimini tavsiye etme ya da tavsiye etmeme arasında istatistikselolarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca, evli ve bekârkatılımcılar arasında tüketicinin duygu ve hislerine yönelen duygusal deneyimboyutunda da istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır.         
dc.format application/pdf
dc.language tr
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/823820
dc.source Volume: 3, Issue: 2 263-296 en-US
dc.source 2602-425X
dc.source Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi
dc.subject Deneyimsel Pazarlama,Deneyim Ekonomisi,Deneyim,Müşteri Deneyimi,Alışveriş Merkezi
dc.title Müşteri Deneyimi Oluşturma ve Deneyimsel Pazarlama: Iyaşpark Alışveriş Merkezi (AVM) Müşterileri ile Bir Araştırma tr-TR
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

  • Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi
    Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi 2020 Eylül sayısı için makale kabulüne başlamıştır. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin tarafından izlenmektedir.

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account