DSpace@MAKÜ

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNİN SEÇİME DAYALI KONJOİNT ANALİZİ İLE BELİRLENMESİ

Show simple item record

dc.creator TUNCALI YAMAN, Tutku
dc.creator ÇAKIR, Özgür
dc.date 2017-09-29T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2020-10-10T07:23:59Z
dc.date.available 2020-10-10T07:23:59Z
dc.identifier https://dergipark.org.tr/tr/pub/makuubd/issue/28686/337287
dc.identifier 10.31200/makuubd.337287
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11672/3037
dc.description Ülkemizdeyükseköğretim alanında uzun yıllardır süren devlet üniversitesi yoğunluğu sonyıllarda pek çok vakıf üniversitesinin kurulması ile azalmaya başlamıştır. Bubağlamda üniversite adaylarının tercih sürecine çeşitli tanıtım faaliyetleriile katılan bu okulların hangi faktörler gözetilerek tercih edildiği sorusucevaplanmaya muhtaçtır. Konjoint analizi teknik olarak 1980’lerin başındanitibaren tüketici tercihlerinin belirlenmesinde ve pazarlama araştırmalarındayaygın olarak kullanılmakta ise de eğitim alanında kullanımı pek yaygındeğildir. Bu çalışmada üniversite adaylarının vakıf üniversitesi tercihlerinietkileyen faktörler seçime dayalı konjoint analizi yöntemi ile belirlenmeyeçalışmıştır. 2016 yılı üniversite seçme sınavları sonrasında tercih sürecindebulunan 296 öğrenci ile yapılan çalışma sonucunda görece yeni faaliyetgöstermeye başlayan vakıf üniversitelerini tercih edecek aday öğrencilerin enönemli tercih nedenleri sırasıyla öğrenim görmek istenen bölümün mevcudiyeti, okulunakademik itibarı ve kampüs imkanları olarak belirlenmiştir. Elde edilensonuçların hem okul yönetimleri hem de eğitim yöneticileri tarafındanaydınlatıcı olması umulmaktadır.
dc.description Stateuniversities had ruled Turkey’s higher education system for years. Recentlynumber of private (foundation) universities rise and they start to participateuniversity candidates’ selection paradigm with their various marketingactivities. In this context, determination of important factors according to thecandidates' in university selection process gained importance for these schools.Conjoint analysis has been technically used since the early 1980's indetermining consumer preferences and in marketing research, but its use ineducation is not widespread. In this research, factors affecting the preferencesof university candidates regarding newly established private universities are triedto be determined by choice based conjoint analysis method. 296 universitycandidates participated in the study. According to results, some of the mostimportant factors in preference process were appeared as, presence of the fieldwishing to be studied, academic reputation and campus facilities of the school respectively. It is hoped that these results will be enlightening for both universityand education administrators.   
dc.format application/pdf
dc.language tr
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/358099
dc.source Volume: 1, Issue: 1 65-84 en-US
dc.source 2602-425X
dc.source Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi
dc.subject Üniversite tercihi,Seçime Dayalı Konjoint Analizi
dc.subject University selection,Choice Based Conjoint Analysis
dc.title ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNİN SEÇİME DAYALI KONJOİNT ANALİZİ İLE BELİRLENMESİ tr-TR
dc.title DETERMINATION OF FACTORS AFFECTING UNIVERSITY PREFERENCE BY CHOICE BASED CONJOINT ANALYSIS en-US
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

  • Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi
    Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi 2020 Eylül sayısı için makale kabulüne başlamıştır. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin tarafından izlenmektedir.

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account