DSpace@MAKÜ

Çocuk Bakımında Büyükannelik ve Büyükbabalık: Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları Bağlamında Nitel Bir Araştırma

Show simple item record

dc.creator UĞUR, Sinem Burcu
dc.date 2019-03-29T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2020-10-10T07:23:56Z
dc.date.available 2020-10-10T07:23:56Z
dc.identifier https://dergipark.org.tr/tr/pub/makuubd/issue/43694/532016
dc.identifier 10.31200/makuubd.532016
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11672/3019
dc.description 1970’lerdebaşlayan teknolojik, ekonomik, demografik, kültürel ve politik değişiklikler dünyanınbütün ülkelerinde gerek biçimsel gerek yapısal, köklü dönüşümlere yol açmıştır.Bu değişimler, aile kurumunu da etkilemiştir. Aile yapılanmasında gözlenenbelirgin dönüşümlerden biri, büyük ebeveynliğin çocuk bakım sorumluluğunu daiçeren bir rol olarak konumlanır hale gelmiş olmasıdır. Çağdaş dünyada büyükebeveynliğin çocuk bakım ihtiyacına da cevap veren bir role dönüşmesi, boşanmış,tek ebeveynli ailelerin 1980’lerden itibaren dünya çapında yaygınlaşmasına ekolarak artan kadın istihdamından kaynaklanmaktadır. Bu gelişmelerin yanı sıra ortalama ömrünuzamasıyla, torun bakım sorumluluğunun da dahil olduğu yeni büyük ebeveynlik rolü,uzun soluklu bir hal almaktadır. Ne var ki bakım sürecine aktif katılım kültürel normlar, cinsiyet rolüözellikleri ve erkek ile kadın rollerinin geleneksel görünüşleri doğrultusundabiçimlendiği için büyükanne-babaların bakım faaliyetine katılım dereceleri vebakıma ilişkin üstlendikleri sorumluluklar, farklılaşmaktadır. Ancak büyük ebeveyn-torunilişkisi üzerine yapılan araştırmaların büyük kısmında büyükbabalar çok küçükbir örneklem içinde yer almaktadır. Kendi büyük ebeveynlik deneyimleri büyükebeveynlik literatüründe sınırlı yer bulabilen büyükbabalara ilişkin veriler,yoğunluklu olarak büyükannelere ait bulgular olarak rapor edilmektedir. Bubakımdan bu makalede, ailenin yapılanmasındadeğişikliklere yol açan eğilimlerin sonucunda ortaya çıkan torun bakımihtiyacına büyükannelerin yanı sıra büyükbabaların ne denli katılımgösterdiklerinin ve bu süreçte hangi rolleri üstlendiklerinin incelenmesiamaçlanmaktadır. Büyük ebeveynlerle gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde torunların fiziksel bakım ihtiyaçlarınınbüyükannelerince karşılandığı, büyükbabaların da torunlarının araçsalihtiyaçlarına cevap verme konusunda daha fazla sorumluluk aldıklarıanlaşılmıştır.
dc.format application/pdf
dc.language tr
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/664030
dc.source Volume: 3, Issue: 1 122-154 en-US
dc.source 2602-425X
dc.source Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi
dc.subject Büyük Ebeveynlik,Çocuk Yetiştirme,Toplumsal Cinsiyet Rolleri,Bakım Pratikleri
dc.title Çocuk Bakımında Büyükannelik ve Büyükbabalık: Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları Bağlamında Nitel Bir Araştırma tr-TR
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

  • Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi
    Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi 2020 Eylül sayısı için makale kabulüne başlamıştır. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin tarafından izlenmektedir.

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account