AçıkErişim@MAKÜ

Akışkan Şarj Oranının Düşük Sıcaklıklarda Yerçekimi Destekli Isı Borusu Performansına Etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.creator YILDIRIM, Ragıp
dc.creator YILDIZ, Abdullah
dc.creator ÖZSOY, Ahmet
dc.date 2018-09-30T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2020-10-10T07:23:54Z
dc.date.available 2020-10-10T07:23:54Z
dc.identifier https://dergipark.org.tr/tr/pub/makuubd/issue/39509/448587
dc.identifier 10.31200/makuubd.448587
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11672/3012
dc.description Isı borusu etkili bir ısı transfer cihazıdır. Isı borusu vakum prosesi uygulanmış her tarafı kapalıolan içerisinde kapiler yapıda fitil yerleştirilmiş ya da oluşturulmuş ve belirli miktarda iş akışkanı bulunan genellikle boru şeklinde bir sistemdir. Çok düşük sıcaklık farklılıklarında bileyüksek miktarda ısı transferi gerçekleştirir. Isı boruları çok geniş kullanım alanlarına sahiptir.Bu yüzden Isı boruların ısıl performansların iyileştirilmesi için ilgili birçok çalışma yapılmıştır.Bu çalışmada, akışkan şarj oranının ısı borusunun performansına etkisi araştırılmıştır. Buamaçla çapı 25 mm olan bir ısı borusu modeli oluşturuldu. Isı borusunun evaporatör, kondenserve adyabatik uzunlukları sırasıyla 2m, 1m ve 0.1m'dir. Çalışmada iş akışkanı olarak aseton vemetanol kullanılmıştır. Isı borusu farklı akışkan şarj oranları ve farklı ısı kaynağı sıcaklıklarıiçin incelenmiştir. Akışkan şarj oranının artmasının, özellikle düşük ısı kaynağı sıcaklıklarında,ısı borusunun performansına olumsuz bir etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca, düşük ısıkaynaklarında aseton metanolden daha iyi ısı transferi gerçekleştirmiştir. Yüksek ısıkaynağında ise metanol asetondan daha yüksek oranda ısı transferi gerçekleştirmiştir.
dc.description The heat pipe is an effective heat transfer device. Thermosyphon is a closed, vacuumed, fluidcontained and generally pipe shaped heat transfer device. It ensures high heat transfer even atvery low temperature differences. Heat pipes have very wide utilization fields. Therefore, manystudies have been carried out to improve the thermal performances of heat pipes. In this study,the effect of the fluid charge rate on the operation of the heat pipe was examined. To do this, aheat pipe model with a diameter of 25 mm was created. The heat pipe's evaporator, condenserand adiabatic lengths are 2m, 1m and 0.1m respectively. The heat pipe has been examined forvarious fluid charge rates and different heat source temperatures. The increase in fluid chargerate has been seen to have a negative impact on the operation of the heat pipe, particularly atlow temperatures. In addition, at low temperatures the acetone performed better heat transferthan the methanol. At high temperatures, the methanol performed better heat transfer than theacetone.
dc.format application/pdf
dc.language en
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/546037
dc.source Volume: 2, Issue: 2 52-67 en-US
dc.source 2602-425X
dc.source Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi
dc.subject Akışkan Şarj oranı,Isı borusu,Termosifon,İş Akışkanı
dc.subject Fluid charge rate,Heat pipe,Thermosyphon,Working Fluid
dc.title Akışkan Şarj Oranının Düşük Sıcaklıklarda Yerçekimi Destekli Isı Borusu Performansına Etkisi tr-TR
dc.title Influence of Fluid Charge Rate on Gravity Assisted Heat Pipe Performance at Low Temperatures en-US
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Bu öğenin dosyaları:

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

  • Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi
    Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi 2020 Eylül sayısı için makale kabulüne başlamıştır. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin tarafından izlenmektedir.

Basit öğe kaydını göster

AçıkErişim'de Ara


Gelişmiş Arama

Göz at

Hesabım