DSpace@MAKÜ

Postmodern Bir Film Anlatısı: Kayıp Otoban (Lost Highway)

Show simple item record

dc.creator ÖZTÜRK, Ali
dc.date 2020-03-13T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2020-10-10T07:23:46Z
dc.date.available 2020-10-10T07:23:46Z
dc.identifier https://dergipark.org.tr/tr/pub/makuubd/issue/53097/678945
dc.identifier 10.31200/makuubd.678945
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11672/3000
dc.description Sanatdallarından mimari, edebiyat ve sinema başta olmak üzere birçok alandakendisini hissettirten postmodernizm, batı medeniyetini sürükleyen politiktepki hareketlerinin bir yansıması olarak bilinir. Genel anlamda yeni birkültürel olgu olarak, modernizme karşı oluşan bir tepki hareketi olaraknitelendirilebilir. Ancak her ne kadar modernizmin tekliğine karşı var olmuşbir olgu olarak görülse de postmodernist kuramcılarından olan Foucault veLyotard’a göre, estetik anlatının günlük hayat pratiklerine karışması sonucuoluşan bir yaklaşımdır. Eklektikbir anlatı yapısına sahip olan postmodernizim, her türlü sanatsal anlayışıirdeleyip kullanabilme potansiyelini bünyesinde taşır. Bu yapısıyla hikâyeaktarımında iç içe geçmiş örgüsel olay akışı üzerinden ilerler. Ancak filmanlatısında kullanılan bu yöntem, izleyicinin filmi anlamlandırmasınızorlaştırabilmektedir. Bu zorluğun temelinde ise olay örgüsünde yaratılmış olanalt ve üst katmanlar arasındaki bağlantıyı anlamlandıramamasından kaynaklanmaktadır.Buçalışmanın amacı postmodern anlatı örneklerinden olan Kayıp Otoban (Lost Highway 1997) filminin türün özellikleriniyansıtıp yansıtmadığını üzerinde bir analiz yapmaktır. Ancak bu analizipostmodern sinemanın özelliklerinden olan pastiş, parodi ya da ironi üzerindenyapılmayacaktır. Bunun nedeni David Lynch’in olay aktarımında gerçeklik vekurgu yoluyla aktarımını yaparken aynı zamanda gerçek ve gerçekdışılıkarasındaki ayrımın bulanıklaştırmasıdır. 
dc.description Postmodernism,which makes itself felt in many fields of art, especially architecture,literature and cinema, is known as a reflection of the political reactionmovements that have driven Western civilization. In general, postmodernism isreferred to as a reaction to modernism as a new cultural phenomenon. However,although Postmodernism is said to be a phenomenon that has existed against theuniqueness of modernism, according to Foucault and Lyotard, one of thepostmodernist theorists, it is the result of interfering aesthetic narrative withdaily life practices. Postmodernism, which has an eclectic narrative structure,has the potential to examine and use any artistic understanding. With thisapproach, the story proceeds through the nested mesh event transfer. Thismethod used in film narrative may make it difficult for the viewer to makesense of the film. This is due to the difficulty of the audience inestablishing the connection created between the lower and upper layers createdin the plot.Theaim of this study is to analyze whether the film Lost Highway (1997), one of the postmodern narrative examples,reflects the characteristics of the genre. However, this analysis will not bebased on pastiche, parody or irony, which is one of the characteristics ofpostmodern cinema. The reason for this is that while David Lynch transmitsthrough reality and fiction in the transfer of events, it does not blur thedistinction between real and unreal. 
dc.format application/pdf
dc.language tr
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1005442
dc.source Volume: 4, Issue: 1 127-151 en-US
dc.source 2602-425X
dc.source Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi
dc.subject Postmodernizm,Postmodern Sinema,Kayıp Otoban,David Lyinch
dc.subject Postmodernism,Postmodern Cinema,Lost Highway,David Lyinch
dc.title Postmodern Bir Film Anlatısı: Kayıp Otoban (Lost Highway) tr-TR
dc.title A Postmodern Film Narrative: Lost Highway en-US
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

  • Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi
    Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi 2020 Eylül sayısı için makale kabulüne başlamıştır. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin tarafından izlenmektedir.

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account