Iron is an essential trace element with vitalimportance for all mammalian creatures. In this study, it was aimed toinvestigate the iron levels of raw milk samples of 54 Awassi sheep cultivated in Akçakale and Halfetidistricts. Iron analysis of raw sheep milk samples was carried out byinductively coupled plasma optical emission spectroscopy (ICP-OES) aftermicrowave digestion. Iron mean values of 1.45 ± 0.76 mg/L in the Akçakaleprovince and 1.58 ± 0.89 mg/L in the Halfeti province were determined in theraw sheep milk samples examined. There was no statistical difference betweenthe iron levels in raw milk samples collected from both provinces.
Demir tüm memeli canlılar için hayati öneme sahipesansiyel bir iz elementtir. Bu çalışmada Akçakale ve Halfeti ilçelerindeyetiştirilen 54 adet İvesi ırkı koyuna ait çiğ süt örneklerinin demirdüzeylerinin araştırılması amaçlandı. Çiğ koyun süt örneklerinin demir analizimikrodalga asitle yakma işleminden sonra indüktif eşleşmiş plazma optik emisyonspektroskopisi (ICP-OES) ile gerçekleştirildi. İncelenen çiğ koyun sütörneklerinde Akçakale ilçesinde ortalama 1.45 ± 0.76 mg/L, Halfeti ilçesindeortalama 1.58 ± 0.89 mg/L düzeyinde demir tespit edildi.Her iki ilçeden toplanan çiğ sütörneklerinde demir düzeyleri arasında istatistiki bir fark tespit edilmedi.