AçıkErişim@MAKÜ

SÜT ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİNİN ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE VE BREZİLYA’DAKİ SÜT ÜRETİM İŞLETMELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Basit öğe kaydını göster

dc.creator Özçetin, Nigar
dc.creator Uzay, Şaban
dc.date 2018-06-30T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2019-04-09T07:13:00Z
dc.date.available 2019-04-09T07:13:00Z
dc.identifier http://dergipark.gov.tr/makuiibf/issue/38115/376067
dc.identifier 10.30798/makuiibf.376067
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11672/1808
dc.description Süt işletmeleri,gıda sektöründe en önemli piyasalardan biridir. Dünya nüfusunun hızla artmasıve besin değeri yüksek gıdaların insan yaşamı için büyük öneme sahip olmasındandolayı, gıda sektörü önemini her zaman korumaktadır. Süt ve süt ürünleri ise bugıdalardan en önemlisidir. Süt ve süt ürünlerinin insan yaşamında vazgeçilmezolması, AB ülkelerine süt ürünleri ihracatının serbestleştirilmesi, ülkemizdesüt tüketiminin özendirilmeye çalışılması gibi nedenler süt ve süt ürünleriişletmelerini önemli hale getirmiştir. Çalışmanın amacı; süt ve süt ürünleriişletmelerinde iç kontrol sistemlerinin, kendi yöneticilerinin yaklaşımlarıdoğrultusunda COSO (1992) iç kontrol modeli ile uyumlu olup olmadığınıbelirlemektir. Çalışma sonucunda ulaşılan sonuçları, Brezilya süt endüstrisisonuçları ile karşılaştırmak çalışmanın bir başka amacıdır. Araştırmadatanımlayıcı istatiksel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi;  2014- 2016 yılları arasında İSO 1000 içinegirmiş süt ve süt ürünleri işletmeleridir. Veriler, belirlenen sütişletmelerinde görev yapan yönetici, muhasebe müdürü, iç denetçi, finansmüdürü, insan kaynakları müdürü gibi işletme üst düzey yöneticilerine anketuygulanmak sureti ile toplanmıştır. 
dc.description Thefood industry has always maintained its importance because of the rapid growthof the world's population and the high value of nutrients for human life.Liberalization of exports of dairy products to EU countries and efforts toencourage milk consumption in our country have made milk and milk productsbusinesses important. The aim of the study is to determine whether the internalcontrol systems of dairy products enterprises, which operate in Turkey and hadISO 1000 in 2014, are in line with COSO (1992) internal control model. Anotherobjective of the study is to compare the results achieved in the study with theBrazilian dairy industry results. Descriptive statistical method was used inthe study. The sample of the research; Between 2014 and 2016, ISO 1000 is milkand milk products enterprises. The data were collected by conductingquestionnaires to top managers of the dairy business, such as manager,accounting manager, internal auditor, finance manager, human resources manager.At the end of the study; milk production operations managers fail to fulfilltheir responsibilities related to internal control and violate the code ofconduct. Besides, the managers give much importance to ethical principles. 
dc.format application/pdf
dc.language tr
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation http://dergipark.gov.tr/download/article-file/500390
dc.source Volume: 5, Issue: 2 245-266
dc.source 2149-1658
dc.subject İç Kontrol,İç Kontrol Sistemi,Süt Üretim İşletmeleri,Etkinlik
dc.subject Human Rights,European Urban Charter,Urban Rights,Right of Mobility
dc.title SÜT ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİNİN ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE VE BREZİLYA’DAKİ SÜT ÜRETİM İŞLETMELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
dc.title INVESTIGATION OF EFFICIENCY OF INTERNAL CONTROL SYSTEM IN DAIRY PRODUCTION OPERATIONS: A COMPARISON OF MILK PRODUCTION BUSINESS IN TURKEY AND BRAZIL
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Bu öğenin dosyaları:

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

AçıkErişim'de Ara


Gelişmiş Arama

Göz at

Hesabım