AçıkErişim@MAKÜ

Hicaznar Nar (Punica granatum L.) Çeşidinde İyi Tarım Uygulamaları (İTU)

Basit öğe kaydını göster

dc.creator ERSOY, Nilda
dc.date 2019-12-20T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2020-10-19T09:17:10Z
dc.date.available 2020-10-19T09:17:10Z
dc.identifier https://dergipark.org.tr/tr/pub/makufebed/issue/47837/637515
dc.identifier 10.29048/makufebed.637515
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11672/3954
dc.description İyi Tarım Uygulamaları (İTU) çevre bilincine sahip,insan ve hayvan sağlığına zararlı olmayan, doğal kaynakların korunmasınıhedefleyen, izlenebilirlik ve gıda güvenliği sağlayan tarım tekniklerinikapsamaktadır. Bu tarz üretim teknikleri ile sosyal olarak yaşanabilir,ekonomik açıdan karlı ve sürdürülebilir bir tarımsal üretim amaçlanmaktadır. Buaraştırmada, Antalya'nın Serik ilçesi Belkıs Yöresi’nde İyi Tarım Uygulamalarıçerçevesinde yetiştirilen Hicaznar nar çeşidi yer almaktadır. Sulama suyu vetoprak analizlerine ek olarak, nar meyvelerindeki pestisit kalıntı analizleriyapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre sulama suyu ve toprak özellikleri uygunbulunmuştur. Meyve ekstraktlarında, toplam 506 pestisit etken maddesi LC-MS /MS ile 113 etken madde ise GC-MS'le analiz edilmiştir. 2016 ve 2017 yıllarındayapılan bu araştırmada, her iki yılın örneklerinin, Türk Gıda Kodeksinin (TFC)tolerans değerlerine göre pestisit içermediği tespit edilmiştir.
dc.description GoodAgricultural Practices (GAPs) includes agricultural techniques whichenvironmentally-conscious, is not harmful to human and animal health, targetprotection of natural resources, provide traceability and food security. Withthese kinds of production techniques, it is aimed at agricultural productionwhich is socially viable, economically profitable and sustainable. In thisexperiment Hicaznar pomegranate cultivar grown by Good Agricultural Practices(GAPs) in the Serik District Belkis Locality of Antalya were investigated. Inaddition to irrigation water, soil analysis, analyzes of pesticide residues infruits were carried out. According to the results of the analysis irrigationwater and soil characteristics were found suitable.  A total of 506 pesticide active substanceswere analyzed in LC-MS / MS and 113 pesticide active substances in GC-MS infruit extracts. In this research carried out in 2016 and 2017, samples of bothyears were not found to be detectable to the tolerance values of Turkish Food Codex(TFC).
dc.format application/pdf
dc.language en
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/873709
dc.source Volume: 10, Issue: 2 198-209 en-US
dc.source 1309-2243
dc.source Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
dc.subject Nar,Iyi Tarim Uygulamalari,pestisit,kalıntı
dc.subject Pomegranate,Good Agricultural Practices,pesticides,residue
dc.title Hicaznar Nar (Punica granatum L.) Çeşidinde İyi Tarım Uygulamaları (İTU) tr-TR
dc.title Good Agricultural Practices (GAPs) in ‘Hicaznar’ Pomegranate (Punica granatum L.) Cultivar en-US
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Bu öğenin dosyaları:

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

AçıkErişim'de Ara


Gelişmiş Arama

Göz at

Hesabım