DSpace@MAKÜ

Energy Efficiency Applications in Buildings: The Sample of the MAKU Engineering and Architecture Faculty, Burdur-Turkey

Show simple item record

dc.creator KIRBAŞ, İbrahim
dc.date 2019-12-20T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2020-10-19T09:17:08Z
dc.date.available 2020-10-19T09:17:08Z
dc.identifier https://dergipark.org.tr/tr/pub/makufebed/issue/47837/578340
dc.identifier 10.29048/makufebed.578340
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11672/3946
dc.description Some incentives and arrangements have been made withregard to the use of renewable energy sources in order to prevent the rapidconsumption of our energy resources and to minimize their environmental damage.However, it was realized that it was more important to use the energy we usedmore efficiently. Energy efficiency studies have been carried out in manyareas. In this study, the building of the Burdur Mehmet Akif Ersoy University (MAKÜ)Faculty of Engineering and Architecture has been examined. Energy efficiencystudies in the building will consist of short-term transactions which will givequick results and do not cost extra. As a result of the inspections carried outin the building, some advice and suggestions were made. As a result of thedetailed study about the building lighting, it was determined that the LEDfluorescent lamp could be saved more than 8.5 million TL instead of thefluorescent lamp.
dc.description Enerji kaynaklarımızın hızlı bir şekilde tüketilmesiniönlemek ve çevreye olan zararlarını en aza indirgemek için yenilenebilir enerjikaynaklarının kullanımına ilişkin bazı teşvikler ve düzenlemeler yapılmıştır.Fakat aslında kullandığımız enerjinin daha verimli olarak kullanılmasının dahada önemli olduğunun farkına varılmıştır. Birçok alanda enerji verimliliği ileçalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada binalarda enerji verimliliği kapsamındaBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesibinası incelemeye alınmıştır. Binada yapılacak olan enerji verimliliğiçalışmaları hızlı sonuç verecek ve ekstra maliyet çıkarmayacak türden kısavadede yapılabilecek işlemlerden oluşmaktadır. Binada yapılan incelemelersonucunda bazı konularda tavsiye ve önerilerde bulunulmuştur. Binaaydınlatılması ile ilgili olarak yapılan detaylı çalışma sonucunda floresanlamba yerine LED floresan lamba kullanılarak 8,5 Milyon TL den daha fazlatasarruf yapılabileceği belirlenmiştir.
dc.format application/pdf
dc.language tr
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/856322
dc.source Volume: 10, Issue: 2 141-149 en-US
dc.source 1309-2243
dc.source Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
dc.subject Energy,Energy efficiency in buildings,LED,Building lighting
dc.subject Enerji,Binalarda enerji verimliliği,LED,Bina aydınlatılması
dc.title Energy Efficiency Applications in Buildings: The Sample of the MAKU Engineering and Architecture Faculty, Burdur-Turkey en-US
dc.title Binalarda Enerji Verimliliği Uygulamaları: MAKU Mühendislik Mimarlık Fakültesi Örneği tr-TR
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account