AçıkErişim@MAKÜ

DUYGUSAL ZEKÂ ÇATIŞMA YÖNETİM STRATEJİLERİNİ NASIL ETKİLEMEKTEDİR?: ÇALIŞAN ALGISINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Basit öğe kaydını göster

dc.creator ÇETİNEL, Gamze
dc.creator ESEN, Emel
dc.date 2020-05-29T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2020-10-19T09:11:05Z
dc.date.available 2020-10-19T09:11:05Z
dc.identifier https://dergipark.org.tr/tr/pub/makusobed/issue/54481/592481
dc.identifier 10.20875/makusobed.592481
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11672/3912
dc.description Finansal hizmetler sektöründe yapılmış olan bu çalışmanın temel amacı; firma yöneticilerinin duygusal zekâ düzeylerininin uyguladıkları çatışma yönetimi stratejileri üzerindeki etkisini çalışan algısına dayanarak incelemektir. Bu doğrultuda, 150 çalışanlı finansal hizmetler sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın 106 kadrolu çalışanına bir anket uygulanmıştır. Çıkan sonuçlara göre, çalışan algısına yönelik olarak yöneticilerin duygusal zekâlarının uyguladıkları çatışma yönetimi stratejileri ile etkileşimde olduğu ve özellikle “kişisel yetenekler ve iletişim becerileri” duygusâl zekâ boyutunun çatışma yönetimi stratejilerini etkilediği görülmüştür. Araştırma kapsamında, duygusal zekâsı yüksek yöneticilerin “bütünleştirme ve işbirliği” ile “kaçınma” stratejilerine başvurma oranlarının arttığı, “ödün verme” ile “hükmetme” stratejilerine başvuru düzeylerinde ise azalış olduğu ortaya konmuştur.
dc.description Being different from the existing studies as it’s in financial services industry, the aim of this study is to discuss EI and conflict management strategies as well as the impact of managers’ EI on their conflict management strategies based on employee perception. In this respect, a survey was conducted in a company which operates in financial services to measure the emotional intelligence skills and conflict management strategies of the managers’ of 106 employees out of 150 in total. As a result of the analysis; it has been shown that managers’ emotional intelligence interacts with conflict management strategies based on employee perception and especially “personal abilities & communication skills” affects the conflict management strategies. In addition, it was revealed that while managers’ with high level of EI appeals “integration & collaboration” and “avoidance” and abstains from “compromise” and “domination”.  
dc.format application/pdf
dc.language tr
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1117227
dc.source Issue: 31 93-108 en-US
dc.source 1309-1387
dc.source Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
dc.subject Duygusal Zekâ,Çatışma Yönetim Stratejileri
dc.subject Emotional Intelligence,Conflict Management
dc.title DUYGUSAL ZEKÂ ÇATIŞMA YÖNETİM STRATEJİLERİNİ NASIL ETKİLEMEKTEDİR?: ÇALIŞAN ALGISINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA tr-TR
dc.title HOW EMOTIONAL INTELLIGENCE EFFETCS CONFLICT MANAGEMENT STRATEGIES? A STUDY ABOUT EMPLOYEE PERCEPTION en-US
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Bu öğenin dosyaları:

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

AçıkErişim'de Ara


Gelişmiş Arama

Göz at

Hesabım