AçıkErişim@MAKÜ

İkiz Alman Holştayn Buzağıda Hidrosefali Internus, Diğer Sinirsel Malformasyonlar ve Kısa Kuyrukluluk Olgusu

Basit öğe kaydını göster

dc.creator USTA, Zafer
dc.creator DISTL, Ottmar
dc.date 2019-06-30T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2020-10-11T18:51:17Z
dc.date.available 2020-10-11T18:51:17Z
dc.identifier https://dergipark.org.tr/tr/pub/maeuvfd/issue/46573/492354
dc.identifier 10.24880/maeuvfd.492354
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11672/3311
dc.description İki günlük Alman Holştayn Buzağı deforma bir kafa şekli ile doğdu. Buzağı,klinik muayeneden kısa süre sonra dayanamadı ve öldü ve daha sonra nekropsiyeverildi. Yapılan Patolojik-Anatomik inceleme neticesinde hidrosefali internus ve serebellar hemisferlerin atrofisi,serebellum hipoplazisi, servikal omurilikte siringomiyeli ve torasik omuriliğinkraniyal kısmı dâhil olmak üzere çoklu şekil bozuklukları, torasik spinalkordonun kaudal kısmında hidromyeli, beşinci ve yedinci torakal vertebraarasında görülen skolyoz ve bilateral keratitis görülen ikiz doğan iki günlük bir Alman Holştayn buzağıdabovine viral diyare (BVD) virüsü antikorları pozitif çıkan bu sonuç görülenanomaliler ile ilişkili olabiliceği kanısına varıldı. Brachyury (kısa kuyruk) ile karakterize diğer erkek buzağıda veikiz buzağıların annesi olan inekde yapılan ELISA testi neticesinde BVD virüs antikorlarıiçin pozitif olarak tespit edildi. BVD virüsünün gebeliğin erken evresindekienfeksiyonu, dişi buzağının çoklu malformasyonundan ve erkek buzağıdabrachury’sinden sorumlu olduğu varsayılabilir.
dc.description A two-days-old female German Holstein twin calf borned a deformedcranium. The calf was not able to endure and died shortly after the clinicalexamination and this calf was submitted to necropsy. Pathological-anatomicalexamination showed multiple malformations including hydrocephalus internus andatrophy of cerebellar hemispheres, hypoplasia of the cerebellum, syringomyeliain the cervical spinal cord and the cranial part of the thoracic spinal cord,hydromyelia in the caudal part of the thoracic spinal cord, scoliosis betweenthe fifth and seventh thoracic vertebra and bilateral keratitis could beassociated with a positive result for bovine viral diarrhoea (BVD) virusantibodies. Its male co-twin with brachyury and also dam of the twins werepositive for BVD virus antibodies by ELİSA Test. Infection by BVD virus in anearly stage of the pregnancy may be assumed to be responsible for the multiplemalformations in the female twin and the brachyury of the male co-twin.
dc.format application/pdf
dc.language en
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/748477
dc.source Volume: 4, Issue: 1 37-40 en-US
dc.source 2148-6239
dc.source Veterinary Journal of Mehmet Akif Ersoy University
dc.subject Bovine Viral Diyare,Brachyury,Hidrosefali,Holştayn,İkizlik
dc.subject Bovine Virus Diarrhoea,Brachyury,Holstein,Hydrocephalus,twin
dc.title İkiz Alman Holştayn Buzağıda Hidrosefali Internus, Diğer Sinirsel Malformasyonlar ve Kısa Kuyrukluluk Olgusu tr-TR
dc.title Hydrocephalus Internus and other Neural Malformations, Brachyury in German Holstein Twin Calves en-US
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Bu öğenin dosyaları:

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

AçıkErişim'de Ara


Gelişmiş Arama

Göz at

Hesabım