AçıkErişim@MAKÜ

Metin Sınıflandırmada Yapay Sinir Ağları ile Bitcoin Fiyatları ve Sosyal Medyadaki Beklentilerin Analizi

Basit öğe kaydını göster

dc.creator ÇILGIN, Cihan
dc.creator ÜNAL, Ceyda
dc.creator ALICI, Serkan
dc.creator AKKOL, Ekin
dc.creator GÖKŞEN, Yılmaz
dc.date 2020-03-13T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2020-10-10T07:23:56Z
dc.date.available 2020-10-10T07:23:56Z
dc.identifier https://dergipark.org.tr/tr/pub/makuubd/issue/53097/651904
dc.identifier 10.31200/makuubd.651904
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11672/3023
dc.description Sonyıllarda, bloglar, tweet’ler, forumlar, e-postalar gibi Web 2.0 hizmetleriiletişim kanalı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca sosyalmedya; gerek bilgi paylaşımı gerekse istek, şikayet ve dilekler gibi görüşleribelirtmenin en kolay ve en güncel yolu olarak düşünülmektedir. Sosyal medyanın,birçok alana olduğu gibi Bitcoin fiyatlarına olan etkisi de son yıllardatartışılmaktadır.Bitcoin yıllardırüzerinde durulan ve popülerliği her geçen gün artan bir yatırım aracıdır.Merkezi olmayan bir elektronik para birimi sistemi olan Bitcoin, çok sayıdakullanıcının ilgisini çeken, finansal sistemlerdeki köklü bir değişikliği ifadeetmektedir. Bu çalışmada sosyal medyanın, özellikle Twitter kanalından eldeedilen tweet’ler bazında, Bitcoin fiyatı ile etkileşimi ortaya konulmuştur.Bunun için 06.10.2018-19.05.2019 tarihleri arasında Twitter kullanıcılarıtarafından atılan toplam 2.819.784 tweet üzerinden makine öğrenmesiyöntemlerinden sınıflandırma algoritmaları kullanılarak çeşitli analizlergerçekleştirilmiştir. Bulgular değerlendirildiğinde metin sınıflandırmada %90ile en yüksek doğruluk oranına sahip olan Yapay Sinir Ağları kullanılmıştır.Ayrıca Bitcoin fiyatları ve sınıflandırılmış olumlu/olumsuz tweet oranları ileikili korelasyon yapılmıştır. Elde edilen 0,681 korelasyon katsayısı ilepozitif yönde orta üstü kuvvetli ilişki tespit edilmiştir. 
dc.description Inrecent years, Web 2.0 services such as blogs, tweets, forums, emails have beenwidely used as communication channel. Also, social media; it is considered tobe the easiest and most up-to-date way to both share information and expressopinions such as requests, complaints, and wishes. As in many fields, theeffect of social media on Bitcoin prices has been addressed in the last fewyears. Bitcoinis an investment tool that has been underlined for years, and is increasing inpopularity day by day. Bitcoin, an electronic currency system that isdecentralized, states a radical change in financial systems that has attractedmany users. In this study, interaction of social media with Bitcoin price wasrevealed, particularly based on tweets obtained from Twitter channel. For thispurpose, various analyses were carried out by using classification algorithmsin machine learning methods over a total of 2,819,784 tweets posted by Twitterusers between 06.10.2018-19.05.2019. When the findings were evaluated,Artificial Neural Networks with the highest accuracy rate of 90% was used intext classification. In addition, bilateral correlations were made with Bitcoinprices and classified positive / negative tweet rates. The correlationcoefficient of 0.681 was found to be positively correlated with higher thanmoderate strength. 
dc.format application/pdf
dc.language tr
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1005440
dc.source Volume: 4, Issue: 1 106-126 en-US
dc.source 2602-425X
dc.source Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi
dc.subject Çok Katmanlı Yapay Sinir Ağları,Metin Sınıflandırma,Bitcoin,Twitter
dc.subject Multilayer Perceptrons,Text Classification,Bitcoin,Twitter
dc.title Metin Sınıflandırmada Yapay Sinir Ağları ile Bitcoin Fiyatları ve Sosyal Medyadaki Beklentilerin Analizi tr-TR
dc.title In Text Classification, Bitcoin Prices and Analysis of Expectations in Social Media with Artificial Neural Networks en-US
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Bu öğenin dosyaları:

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

  • Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi
    Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi 2020 Eylül sayısı için makale kabulüne başlamıştır. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin tarafından izlenmektedir.

Basit öğe kaydını göster

AçıkErişim'de Ara


Gelişmiş Arama

Göz at

Hesabım