AçıkErişim@MAKÜ

SAĞLIK KURULUŞLARINDA DUYGUSAL BULAŞMA VE İŞ MOTİVASYONU: TIBBİ SEKRETERLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA

Basit öğe kaydını göster

dc.creator LİMON, Selda
dc.date 2019-10-31T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2020-10-09T09:59:51Z
dc.date.available 2020-10-09T09:59:51Z
dc.identifier https://dergipark.org.tr/tr/pub/bifd/issue/50134/626845
dc.identifier
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11672/2938
dc.description Buçalışma tıbbi sekreterlerin duygusal bulaşma durumları ile iş motivasyonuarasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Tıbbi sekreterler sağlıkkurumlarında sosyal etkileşime en fazla maruz kalan gruplardan biridir.Hastalar, sağlık profesyonelleri ve yöneticiler arasında bir köprü görevigörmekte ve hastane içerisinde çeşitli duygu durumları geçişlerine maruzkalmaktadırlar. Her organizasyonda olduğu gibi sağlık kuruluşlarında dasıklıkla olumlu (mutluluk, neşe) ve olumsuz duygular (üzüntü, öfke) bir aradayaşanmaktadır (Barutçugil, 2002: 9). İşletmeler, yöneticiler ve çalışanlar buçeşitli ve yoğun duyguların farkında olmak durumundadır. İş yaşamında,bireylerin birbirlerinden veya çevreden etkilenerek duygusal bulaşmaya maruzkalması ile hangi faktörlerin ilişkili olduğunun ortaya çıkarılmasıyla,çalışanlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olunarak yöneticilere bilgisunulabilir. Günümüz işletmeciliğinde, para, strateji, makine ve malzemelerinyanı sıra rekabetçi üstünlük sağlayan, taklit edilemeyen en önemli kaynağıninsan kaynağı olduğu bilinmektedir. İşletmelerde verimi sağlayacak faktörlerdenbirisi olan tıbbi sekreterlerin motive edilmesi ve duygusal bulaşmadurumlarının farkında olunması önemlidir. Bu kapsamda hem içsel hem de dışsalkaynaklarla ilişkili bir kavram olan iş motivasyonu ile duygusal bulaşma kavramınınincelenmesinin literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışmada ölçümaracı olarak “Duygusal Bulaşıcılık Anketi” ve “Motivasyon Anketi”kullanılmıştır. Sağlık kuruluşlarındaki tıbbi sekreterlerin duygusal bulaşmadüzeyleri ve iş motivasyonu ilişkisi incelenmiş, demografik değişkenlere göreanlamlı farklılık gösterip göstermediğini analiz edilmiştir. Araştırmabulgularına göre tıbbi sekreterlerin duygusal bulaşma ile motivasyondüzeylerinde anlamlı ilişki bulunmuştur.
dc.description Thisstudy aims to investigate the relationship between medical secretaries'emotional contagion and job motivation. Medical secretaries are one ofthe groups most exposed to social interaction in health institutions. Patientsact as a bridge between health professionals and managers and are exposed tovarious mood swings within the hospital. As in every organization, almost everyday emotions such as sadness, anger, joy, fear, anger, hatred, hatred, trust /insecurity, love and devotion are experienced in health institutions(Barutçugil, 2002: 9). Organizations, managers and employees must be aware ofthese diverse and intense feelings. By revealing which factors are related tothe exposure of individuals to emotional contamination in the business life bybeing influenced by each other or the environment, managers can be informed byhaving more information about the employees. In today's business, money,strategy, machinery and materials, as well as providing competitive advantage,the most important source of imitation is known to be human resources. It isimportant to motivate medical secretaries, which is one of the factors thatwill provide efficiency in enterprises, and to be aware of emotionalcontamination. In this context, it is thought that examining the concept ofwork motivation and emotional contamination, which is a concept related to bothinternal and external resources, will contribute to the literature. In thestudy,” Emotional Contamination Questionnaire ”and“ Motivation Questionnaire”were used as measurement instruments. The relationship between emotionalsecretion and job motivation of medical secretaries in health institutions wereexamined and analyzed to see if they differ significantly according to demographicvariables. According to the findings of the research, a significantrelationship was found between emotional secretion and motivation levels ofmedical secretaries.
dc.format application/pdf
dc.language tr
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/849754
dc.source Volume: 2, Issue: 2 224-241 en-US
dc.source 2687-3826
dc.source Bucak İşletme Fakültesi Dergisi
dc.subject Duygusal Bulaşıcılık,İş Motivasyonu,Duygu Yönetimi,Tıbbi Sekreter
dc.subject Emotional Contagion,Work Motivation,Emotion Management,Medical Secretary
dc.title SAĞLIK KURULUŞLARINDA DUYGUSAL BULAŞMA VE İŞ MOTİVASYONU: TIBBİ SEKRETERLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA tr-TR
dc.title Emotional Contamination and Business Motivation in Health Organizations:An Application on Medical Secretaries en-US
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Bu öğenin dosyaları:

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

AçıkErişim'de Ara


Gelişmiş Arama

Göz at

Hesabım