Özet:
This study was carried out to determine the effect of using chicken drippings oil (CDO) instead of the sunflower oil (SO) in laying Japanese quail diets on egg production, feed intake, feed conversion ratio, blood parameters, cholesterol level and fatty acid composition of egg yolk. A total of 192, thirteen week old Japanese quail were allocated to four groups with six replicates containing eight quail each. The diets contained 5% sunflower oil (SO1), 5% chicken drippings oil (CDO1), 7.5% sunflower oil (SO2), 7.5% chicken drippings oil (CDO2). The diets were formulated isonitrogenous and isocaloric, included 20% crude protein and 2900 kcal/kg ME. Experimental diets and water were provided ad libitum throughout the 9 weeks. There were no significant differences in initial body weight among the groups, but there were significant (P<0.001) differences in final body weight among the groups: 296.62, 286.62, 308.24, 276.35 g for SO1, CDO1, SO2 and CDO2 respectively. The egg production (P<0.001) of chicken drippings oil groups higher than the sunflower oil groups. The cholesterol levels in blood serum among groups were not statistically significant. At the end of the study cholesterol content of the egg yolk was the lowest in (P<0.05) the laying quail fed the CDO2 diet. All blood parameters including haemoglobin, heamotocrit, serum cholesterol and serum glucose were not affected by diets except serum triglyceride and serum protein P<0.01). Dietary chicken drippings oil had no adverse effect on egg weight, cholesterol and fatty acid composition of the egg yolk and feed conversion ratio. Therefore, chicken drippings oil can be use up to 7.5% of the laying quail diets.
Açıklama:
yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, kan parametreleri, yumurta sarısının kolesterol ve yağ asidi kompozisyonuna etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Toplam 192 adet 13 haftalık yaştaki Japon bıldırcınları, her biri 8 adet bıldırcın içeren, altı tekerrürlü, 4 gruba yerleştirilmiştir. Gruplara yedirilen deneme rasyonları %5 ay çekirdeği yağı (SO1), %5 tavuk çevirme yağı (CDO1), %7.5 ay çekirdeği yağı (SO2) veya %7.5 tavuk çevirme yağı (CDO2) içermiştir. Rasyonlar %20 ham protein ve 2900 kcal/kg ME içerecek şekilde izonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmıştır. Bıldırcınlara deneme rasyonları ve su 9 hafta boyunca ad libitum olarak verilmiştir. Gruplar arasında başlangıç canlı ağırlığı açısından önemli farklılık görülmemiştir. Ancak grupların deneme sonu canlı ağırlıkları arasında yüksek derecede önemli farklılık (P<0.001) tespit edilmiştir (SO1, CDO1, SO2 ve CDO2 grupları için sırasıyla 296.62, 286.62, 308.24 ve 276.35 g). Tavuk çevirme yağı tüketen gruplardan, ay çekirdeği yağı tüketen gruplara kıyasla daha fazla (P<0.001) yumurta verimi elde edilmiştir. Gruplar arasında kan serum kolesterol düzeyleri istatistiki açıdan önemsiz bulunmuştur. Deneme sonunda yumurta sarısı kolesterol oranı CDO2 rasyonuyla beslenen grupta en düşük (P<0.05) bulunmuştur. Trigliserit ve serum proteini dışında (P<0.01), hemoglobin, hematokrit, serum kolesterol ve serum glikoz dahil tüm kan parametreleri rasyondan etkilenmemiştir. Tavuk çevirme yağı yumurta ağırlığı, yumurta sarısının kolesterol ve yağ asidi kompozisyonu ile yemden yararlanma oranını olumsuz etkilememiştir. Sonuç olarak tavuk çevirme yağı yumurtlayan bıldırcın yemlerine %7.5 oranına kadar katılabilir.