Abstract:
This study was conducted at the Agricultural Scientific Research Centre in Syria within the Arab Center for the studies of the Arid Zones and Dry Lands (ACSAD). Milk yield records from 6411 Awassi ewes were collected between 1991-2005. These records were used to evaluate the factors influencing the milk production and to define the differences between the selected meat and milk lines. Results showed that lactation milk yield (LMY) was significantly (P<0.01) affected by ewe line (EL), year of production (YP), parity (P) and birth type (BT). Lactation period (LP) averaged 157.69±0.63 days and was significantly affected (P<0.01) by the same factors with the exception of birth type (BT). Lactation milk yield for the whole flock averaged 243.3±3.96 kg with significant differences (P<0.05) between milk and meat lines (272.5±4.93 vs. 224.0±4.88 kg respectively). Ewe body weight at lambing was also found to have a positive effect (P<0.01) on LMY. Lactation milk yield increased at a rate of 1.35 kg for each 1kg the ewe was above average body weight at lambing. These results provided evidence that the response to selection program for milk traits in Awassi sheep is significant. Selection for LMY can be improved with a simplified record system.
Description:
Bu çalışma, Arab Center for the Studies of the Arid Zones and Dry Lands’ın çerçeve programı dahilinde Suriye’nin Salamieh şehrinde bulunan Bilimsel Tarım Araştırma Merkezi’nde yapılmıştır. Araştırmada, 1991 ve 2005 yılları arasında 6411 İvesi koyununa ait süt verim kayıtları toplanmıştır. Bu veriler süt verimini etkileyen faktörler ile seleksiyonla elde edilmiş et ve süt yönlü hatların süt verim özelliklerinin karşılaştırılmasında kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, seleksiyonla elde edilmiş hatlar, yıl, doğum sayısı ve doğum tipi süt verimini önemli düzeyde etkilemiştir (P<0.01). Laktasyon süresi ortalama 157.69±0.63 gün bulunmuş ve doğum tipi hariç incelenen diğer faktörlerin bu özelliğe etkisi önemli bulunmuştur (P<0.01). Bütün sürünün ortalama süt verimi 243.3±3.96 kg olup süt ve et yönlü hatların süt verimleri de sırasıyla 272.5±4.93 ve 224.0±4.88 kg olarak belirlenmiştir (P<0.05). Canlı ağırlığın toplam süt verimi üzerine etkisi önemli bulunmuştur (P<0.01). Ortalama canlı ağırlığın üzerindeki her bir kg’lık canlı ağırlık artışı süt verimini 1.35kg/laktasyon arttırmıştır. Elde edilen sonuçlara göre İvesi koyunlarının süt verimi için yapılan seleksiyona önemli düzeyde olumlu cevap verdikleri görülmüştür. Yani, laktasyon süt verimi basitleştirilmiş kayıt sistemlerinin kullanımıyla yapılacak seleksiyonla iyileştirilebilir.