Antioksidanlar,insanlarda normal fizyolojik durumlarda oluşan, lipid peroksidasyonuna, proteinve DNA hasarına, hücrelerin ölümüne ve bazı hastalıkların oluşumuna sebep olanserbest radikallerin olumsuz etkilerini azaltırlar. Bu nedenle sağlıklı,kaliteli bir yaşam için antioksidanlar ve oksidanlar arasında bir denge olmasıgerekir. Bu noktada gıdalardaki antioksidanlar önem arz etmektedir. Buçalışmada, dengeli beslenmede önemli bir yeri olan sütün farklı hayvantürlerine göre içerdikleri total antioksidan kapasitelerinin araştırılmasıamaçlanmıştır.Çalışmada koyun, keçi ve inek olmak üzere üç farklı hayvan türünden elde edilen sütlerkullanılmıştır. Her bir tür için 10 farklı hayvandan süt numunesi toplanmıştır.Süt numunelerinin asitlik tayini, yağ tayini, kuru madde tayini ve dansiteölçümü yapılmıştır. Daha sonra sütlerin total antioksidan kapasitesi ölçümleriiçin plazmaları kazanılmış, ticari kit kullanılarak ELISA yöntemi ile totalantioksidan kapasite ölçümleri yapılmıştır. Kurumadde, laktik asit ve yağ miktarı en yüksek olan sütün koyun sütü (p<0,05)olduğu, dansitesi en düşük olan sütün ise inek sütü olduğu görülmüştür(p<0,05). TAC’ı en düşük olan süt ise koyun sütü olarak bulunmuştur.(p<0,05).Bunagöre sütlerin total antioksidankapasitesi, elde edildiği hayvanın türüne ve sütün içerdiği laktik asit, yağ vekuru madde miktarına göre farklılık gösterebilir.
Antioxidants reduce the negative effects of freeradicals that formed in normal physiological conditions and causes lipidperoxidation, protein and DNA damage, death of the cells and cause of somediseases. Therefore, a balance should be crucial between oxidants andantioxidants for quality and healthy life. In this case, nutritional antioxidantsare very important. Milk is very important for balanced nutrition. The aim ofthe current research is to evaluate the comparison the total antioxidantcapacity (TAC) of milk from different animal species. In this study, three different milk samples obtainedfrom different animal species including goats, cows and sheeps were collectedfrom 10 different animals for each species. Determination of acidity, fat, dry matter and density measurement wasperformed s. Subsequently plasma was gained from milk samples for totalantioxidant capacity measurement of milk. TAC of the samples was measured byusing commercially available kits with ELISA technique.While sheep’s milk has the most lipid, dry matter,lactic acid contents, cow’s milk has the lowest density (p<0,05). On theother hand sheep’s milk has the lowest TAC.TAC of the milk is changable with animal species andlactic acid, fat ,dry matter inside the milk.