Bu çalışmanın amacı, Urfa peynirlerinde Escherichia coli suşlarının varlığını ve antibiyotikdirenç profilini belirlemek, eşek sütü ve Micromeria congesta bitkisi esansiyel yağınınantibakteriyel etkinliğini karşılaştırmaktır. Çalışma kapsamında, Şanlıurfa ilinden 93 adet tazeUrfa peyniri örneği toplandı. Konvansiyonel kültür tekniği ile izolasyon ve identifikasyongerçekleştirildi. Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile antibiyotik, eşek sütü ve Micromeriacongesta uçucu yağı için in vitro duyarlılık testi yapıldı. Micromeria congesta’nın uçucu yağınıelde etmek için buhar distilasyon yöntemi kullanıldı. Tüm peynir örneklerinin 43’ünde (% 46)E. coli suşu izole edildi. E. coli suşları, klindamisin (% 100), penisilin (% 100), oksasilin (%100), tetrasiklin (% 100), neomisin (% 80), kanamisin (% 80), gentamisin (% 50) enrofloksasin(% 50), streptomisin (% 46)’e yüksek direnç; imipenem (% 20), sefoksitin (% 16)’ine de düşükdirenç gösterdi. Bu çalışma E. coli suşlarının yüksek oranda çoklu ilaç direnci geliştirdiğinigösterdi. Micromeria congesta esansiyel yağı ve eşek sütünün antibakteriyel etkinliği referansantibiyotikler (tetrasiklin ve streptomisin) ile kıyaslandığında antibakteriyel etkinliğinin dahaetkin olduğu görüldü.
The aim of this study wasto determine the presence and antibiotic resistance profile of Escherichiacoli strains in Urfa cheese and comparing the antibacterial activityof donkey milk and essential oil of Micromeriacongesta. 93 fresh Urfa cheese samples were obtainedin Şanlıurfa province.Bacteria were isolated and identified by conventional cultural technique. Invitro susceptibility test for antibiotics,donkey milk and essential oil of M .congesta were performedwith Kirby-Bauer disc diffusionmethod. Steam distillation was used to provide the essential oil of Micromeria congesta.E.coli strains were isolated in 43 (46%) of all cheese samples.The E.coli were highly resistant to clindamycin (100%), penicillin (100%), oxacillin(100%), tetracycline (100%), neomycin (80%),kanamycin (80%), gentamycin (50%), enrofloxacin (50%), streptomycin(46%) and low level of resistanceto imipenem (20%), cefoxitin (16%).This study showed E.coli strainsdeveloped high rates of multidrug resistance. Essential oil of Micromeri congestaand donkey milk inhibited a high antibacterial activity on E.coli strains when comparing the antibacterial activity ofreference antibiotics (tetracycline andstreptomycin).