Goat milk is an alternative food to sheep and cow milk which is widely consumed all over the world.In this study, it was aimed to determine the prevalence of virulent L. monocytogenes in raw goat milksamples produced in small scale farms located in Akçakale and Eyyubiye districts of Şanlıurfa province.88 samples of raw goats’ milk were collected from six different farms. L. monocytogenes strains wereisolated by the method of ISO 11290-1 and identified by Real-time PCR method using primer specific tohlyA gene region. Of the 88 raw goat milk samples analyzed in the study, 4 (4.54 %) were Listeria spp.,and 2 (2.27 %) of them were identified as virulent L. monocytogenes. This study emphasizes that goat’smilk is contaminating with L. monocytogenes and heat treatment and hygiene rules should be considered.
Keçi sütü tüm dünyada yaygın olarak tüketilen koyun veinek sütüne alternatif bir gıdadır. Bu araştırmada Şanlıurfa ilinin Akçakale ve Eyyübiye ilçelerinde bulunanküçük ölçekli işletmelerde üretilen çiğ keçi sütü örneklerinde virülent L. monocytogenes prevalansını belirlemekamaçlanmıştır. 88 adet çiğ keçi sütü örneği altı farklı işletmedentoplanmıştır. L. monocytogenessuşları ISO 11290-1 metodu ile izole edilmiş ve hlyA gen bölgesine spesifik primer kullanılarak Real-time PCRmetodu ile identifiye edilmiştir. Araştırmada analiz edilen 88 adet çiğ keçisütü örneğinden 4’ü Listeria spp. (%4.54)olarak izole edilmiş, bunlardan 2’si (%2.27) virulent L. monocytogenes olarak identifiye edilmiştir. Bu araştırma keçisütlerinin L. monocytogenes ilekontamine olduğunu, ısıl işlem ve hijyen kurallarına dikkat edilmesigerektiğini vurgulamaktadır.