Günümüzekadar suni tohumlama, tür koruma ve klinik tıp gibi birçok alanda gereksinimhaline gelen sperma dondurulmasında, birçok tür için deneysel olaraktasarlanmış teknik ayarlamalar kullanıma girmiştir. Memeli spermalarınındondurulması için kullanılan birçok sulandırıcı içerisinde katkı maddesi olarakilave edilmesi koşuluyla yumurta sarısı; içerdiği özel ajanların koruyucuetkileri sayesinde yerini almıştır. Bu amaçla geniş çapta kullanılmakta vespermatozoon motilitesi, canlılığı ve fertilizasyon kapasitesi üzerinde etkiyesahiptir. Yumurta sarısında bulunan protein, lipit ve kolesterol dondurmasürecinde çeşitli aşamalar boyunca spermayı aktif olarak korumak içinmevcutturlar. Daha iyi çözüm sonu sperma kalitesi elde etmek amacıyla farklıkanatlı türlerinin yumurta sarılarının geleneksel olarak kullanılan tavukyumurta sarısı yerine kullanımı denenmiş ve hayvan türlerine göre farklıolmakla birlikte olumlu sonuçlar alınmıştır. Bu durum yumurta sarılarınınbiyokimyasal içeriklerinin farklılığından kaynaklanabilir. Bu kimyasalfarklılıklar; farklı kanatlı türlerinin yumurta sarılarının oluşturduğusulandırıcılarla yapılan sperma dondurulması işlemindeki çözüm sonu motilitesive spermatozoon bütünlüğü farklılıklarıyla açıklanabilir. Aygır, manda, boğa, koçve domuz spermalarının dondurulmasında tavuk yumurta sarısı yerine kullanılanördek, kaz, bıldırcın, güvercin, hindi ve keklik yumurta sarıları ile olumlusonuçlar elde edilmiştir. Farklı kanatlı türlerinin yumurta sarılarının, tavukyumurta sarısı yerine alternatif bir kriyoprotektan olarak kullanılabileceğifakat bu değerlendirmenin daha net olabilmesi için doz planlamalarının ayrıayrı denenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Untiltoday, experimentally designed technical adjustments have been introduced formany types in semen freezing, which has become a requirement for many fields suchas artificial insemination, species protection and clinical medicine. Egg yolk,provided that it is added as an additive in many diluents used for freezingmammalian sperm; has taken place thanks to the protective effects of thecontained special agents. For this purpose, it widely used and has an effect onmotility, viability and fertilization capacity. Protein, lipid and cholesterolpresent in the egg yolk are available to actively protect the sperm duringvarious stages of freezing. In order to achieve better semen quality, the useof egg yolks of different poultry species instead of chicken egg yolks, whichare traditionally used, has been tried and positive results have been obtained,albeit different according to the animal species. This condition may be due tothe differences in biochemical content of egg yolks. These chemical differencescan be explained by post-thaw motility and integrity differences in semenfreezing process with extenders, which produced from egg yolks of differentpoultry species. The positive results were obtained in freezing of stallion,buffalo, bull, ram and boar semen, using of duck, goose, quail, pigeon, turkey andpartridge egg yolks instead of chicken egg yolk. It has been concluded that eggyolks of different poultry species can be used as an alternativecryoprotectants instead of chicken egg yolk. However, this assessment needs tobe retried for dose planning to become more clear.