DSpace@MAKÜ

Abomasal ulcers in calves

Show simple item record

dc.creator Ekinci, Saim; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner İç Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.creator Mamak, Nuri; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.date 2018-12-30T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2019-04-09T07:14:33Z
dc.date.available 2019-04-09T07:14:33Z
dc.identifier http://dergipark.gov.tr/maeusabed/issue/41967/498888
dc.identifier 10.24998/maeusabed.498888
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11672/1938
dc.description Abomasum ulcer is a pathological condition with a lossof tissue that extends into the deep layers of the abomasum mucosa. Abomasumulcers are encountered in cattle in almost every age, it is encounteredespecially in calves. According to the formation it is divided as primary andsecondary abomasum ulcers. Pathologically it is divided as non-perforatedulcers, severe hemorrhage but non-perforated ulcers, perforated ulcerscharacterized by local peritonitis, and perforated ulcers characterized bydiffuse peritonitis. In cattle with abomasum ulcer; digestive problems, melena,painful local peritonitis, acute generalized peritonitis associated with rapiddeath or only minimal abomasum hemorrhage with a chronic digestive problem isseen. Subclinical abomasum ulcers are usually appear in autopsy or animalslaughter. In calves with abomasum ulcer prognosis may deteriorate withoccurence of bleeding and perforation.        In this review, epidemiology, etiology, pathogenesis,clinical findings, diagnosis and differential diagnosis, treatment, preventionand prognosis of abomasum ulcers in calves is discussed.
dc.description Abomazum ülseri, abomazum mukozasının derin katlarına kadar uzanan dokukayıplı patolojik bir durumdur. Abomazum ülserlerine hemen her yaştakisığırlarda rastlanmakta birlikte özellikle buzağılarda görülür. Oluşumuna göreprimer ve sekunder abozum ülseri olmak üzere ikiye ayrılır. Patolojik olarak;Perfore Olmayan Ülserler, Ciddi Kanamalı Fakat Perfore Olmayan Ülserler, LokalPeritonitis İle Karakterize Perfore Ülserler ve Diffuz Peritonitis İleKarakterize Perfore Ülser formları vardır.Abomazum ülseri olan sığırlarda; sindirim problemleri, melena, ağrılı lokalperitonit, akut yaygın peritonit ilişkili hızlı ölüm veya sadece minimalabomazum kanaması ile birlikte kronik bir sindirim problemi görülür. Subklinikolarak görülen abomazum ülserleri ise genellikle otopsi ya da hayvanınkesiminde ortaya çıkmaktadır. Abomazum ülseri olan buzağılarda prognoz; kanamave perforasyonun şekillenmesiyle kötüye gidebilir. Bu derlemede, buzağılarda abomazum ülserlerinin epidemiyolojisi,etiyolojisi, patogenezisi, klinik bulguları, tanı ve ayırıcı tanısı, tedavi,koruma ve prognozu ele alınmıştır.
dc.format application/pdf
dc.language tr
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation http://dergipark.gov.tr/download/article-file/612236
dc.source Volume: 6, Issue: 2 84-94
dc.source 2148-2837
dc.subject Abomasum,ulcer,diagnosis,calves
dc.subject Abomazum,ülser,tanı,buzağı
dc.title Abomasal ulcers in calves
dc.title Buzağılarda abomazum ülserleri
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account