AçıkErişim@MAKÜ

Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum

Basit öğe kaydını göster

dc.creator POLAT, Murat
dc.creator CEVGER, Yavuz
dc.date 2016-12-29T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2019-04-09T07:14:31Z
dc.date.available 2019-04-09T07:14:31Z
dc.identifier http://dergipark.gov.tr/maeusabed/issue/27542/289781
dc.identifier
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11672/1909
dc.description Nüfusun hızlı bir şekilde artış gösterdiği ve ekonomik kalkınma çabalarının yoğun olarak sürdürüldüğü Türkiye’de et ve et işleme sanayi, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi, istihdam yaratılması açısından önem taşımaktadır. Beden ve ruh sağlığının korunması ve devam ettirilmesi için tüketilmesi zorunlu olan hayvansal gıdaların en önemli grubunu oluşturan et ve et mamüllerinin tüketiminde istenilen faydanın sağlanabilmesi bunların uygun koşullarda üretilip yeterli miktarda tüketime sunulması ile mümkün olabilmektedir. Bu noktada et ve et işleme sanayi ayrı bir öneme sahiptir. Bu çalışmada Türkiye et işleme sanayi en güncel verilerle incelenerek mevcut durum ortaya konulmuştur. Türkiye’de 2015 yılı itibariyle toplam 1.149.263 ton kırmızı et ve 2.114.600 ton beyaz et üretimi gerçekleşmiştir. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi 2014 yılı envanterine göre, Türkiye’de et işleme sanayinde 501 işletme faaliyette bulunmaktadır. Bu işletmelerde toplam 42.982 kişi istihdam edilirken, gıda sanayindeki toplam istihdamın % 9,74’lük kısmına denk gelmektedir. Bununla birlikte aynı dönem için 14.931 milyon TL üretim ile gıda sanayine %13,5’lik katkı sağlanmıştır. Ayrıca gıda sanayi toplam katma değeri içerisinde, et işleme sanayi %11,32’lik pay ile 1.782 milyon TL katma değer sağlamıştır. Sonuç olarak et işleme sanayi hem toplum sağlığı ve gelişimi hem de ekonomik kalkınma, istihdam gibi konulardan dolayı ülke ekonomisi için çok büyük önem arz etmektedir.
dc.format application/pdf
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation http://dergipark.gov.tr/download/article-file/273248
dc.source Volume: 4, Issue: 2 96-103
dc.source 2148-2837
dc.title Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Bu öğenin dosyaları:

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

AçıkErişim'de Ara


Gelişmiş Arama

Göz at

Hesabım