AçıkErişim@MAKÜ

RISK MANAGEMENT IN DAIRY PRODUCT COMPANIES

Basit öğe kaydını göster

dc.creator ÖZÇETİN, Nigar; BOZOK ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
dc.date 2017-12-29T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2019-04-09T07:12:59Z
dc.date.available 2019-04-09T07:12:59Z
dc.identifier http://dergipark.gov.tr/makuiibf/issue/33588/327449
dc.identifier 10.30798/makuiibf.327449
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11672/1794
dc.description Today's businesses, with the influence of globalization, are affected by the events not only in the countries theyoperate in, but also in other countries around the World. Particularly, international companies with huge capitalthat engage in corruption or fraud, adversely affect all world market. Regulatory authorities have introduced a setof rules and standards in order to prevent corruption and fraud. One of these rules is the accountability of themanagers. In order to fulfill their duties, managers are obliged to identify and analyze the risks they may face inbusiness operations and to implement the necessary measures to struggle these risks. These applications arediscussed under the name of risk management. Our aim in this study is to try to determine the activities related torisk management of the enterprises operating in Turkey and conducting surveys on the managers of the milkproduction enterprises which entered ISO 1000 between 2014-2016. The survey was conducted by face to face.At the same time, Brazil, which ranks fourth in the list of countries producing the most milk in 2016 and thevariables that have the highest risk factor for milk production enterprises in Turkey, which is in the tenth rank,were also investigated. As a result, almost 50% of dairy businesses do not have risk management practice andrisk reporting system, which shows that risk management is not sufficient for dairy operations.
dc.description Küreselleşmeninetkisiyle günümüz işletmeleri, sadece faaliyette bulundukları ülkede değil,dünyadaki diğer ülkelerdeki olaylardan etkilenir hale gelmiştir. Özellikle uluslararasıve çok büyük sermayeye sahip firmaların, yolsuzluk ya da hileli işlemleregirişmeleri bütün dünya piyasalarını olumsuz olarak etkilemektedir.Yolsuzlukları ve hileli işlemleri engelleyebilmek için düzenleyici kurumlarbirtakım kurallar ve standartlar getirmişlerdir. Bu kurallardan biri deyöneticilerin hesap verme sorumluluğudur. Yöneticiler, görevlerini yerinegetirebilmek için, işletme faaliyetleri ile ilgili karşılaşabilecekleririskleri belirlemek, analiz etmek ve bu risklerle mücadele etmek için gerekliuygulamaları yapmak zorundadırlar. Bu uygulamalar ‘‘risk yönetimi’’ adı altındaele alınmaktadır. Bu çalışmada amacımız Türkiye’de faaliyette bulunan, 2014yılında ISO 1000 içine girmiş olan süt üretim işletmelerinin yöneticilerineanket uygulamak sureti ile işletmelerin risk yönetimi ile ilgili faaliyetlerinibelirlemeye çalışmaktır.
dc.format application/pdf
dc.language tr
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation http://dergipark.gov.tr/download/article-file/395377
dc.source Volume: 4, Issue: 2 125-137
dc.source 2149-1658
dc.subject Risk,Risk Management,Dairy Product Companies,Risk Management System,Risk Management Application
dc.subject Risk,Risk Yönetimi,Süt Üretim İşletmeleri
dc.title RISK MANAGEMENT IN DAIRY PRODUCT COMPANIES
dc.title SÜT ÜRETİM İŞLETMELERİNDE RİSK YÖNETİMİ
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Bu öğenin dosyaları:

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

AçıkErişim'de Ara


Gelişmiş Arama

Göz at

Hesabım