Lactic acid bacteria(LAB) represent a heterogeneous group of microorganisms that are naturallypresent in a wide range of ecological niches such as foods and thegastrointestinal tract of humans and animals. Antibioticsmay inhibit bacteria or stop their proliferation. It is known that certain diseases can be treated withantibiotics used at certain doses and certain periods, however, it is alsoknown that antibiotics may inactivate beneficial microorganisms for humanmetabolism and destroy the balance of intestinal microflora. The increasingtrend in the unconscious and overuse of antibiotics resulted in the developmentof resistance in bacteria against antibiotics. As a result of increasedbacterial resistance, the duration of disease treatment, economic losses andmortality rates are increasing. For thisreason, studies on antibiotic resistance in LAB have gained importance inrecent years. In this study, the mechanisms of antibiotic action aredescribed and the studies done to determine antibiotic resistance profiles ofLAB isolated from different fermented foods are presented.
Laktik asit bakterileri (LAB), insanlar vehayvanların gastrointestinal sistemleri ve gıdalar gibi geniş bir ekolojik yelpazededoğal olarak bulunan, heterojen bir mikroorganizma grubunu temsil eder.Antibiyotikler, bakterileri inhibe edebilir veya çoğalmasını durdurabilirler.Antibiyotiklerin belirli periyotlarda ve belli dozlardaki kullanımı neticesindehastalıkların tedavi edildiği, ancak insan metabolizmasında yararlıfaaliyetleri olan mikroorganizmaları da inaktive ettiği ve normal florayıbozduğu bilinmektedir. Hızla artan aşırı ve bilinçsiz antibiyotik kullanımıbakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmelerine sebep olmuştur.Antibiyotik direnci sonucu hastalıkların tedavi süreleri uzamakta, ekonomikkayıplar ve mortalite oranı artmaktadır. Bu sebeple LAB’ de antibiyotikdirenciyle ilgili çalışmalar son yıllarda önem kazanmıştır. Bu çalışmada,antibiyotiklerin etki mekanizmalarından bahsedilmiş ve farklı fermentegıdalardan izole edilmiş LAB’nin antibiyotik direnç profillerinin belirlenmesiamacıyla yapılan çalışmalardan örnekler sunulmuştur.