DSpace@MAKÜ

Işıklı Gölü'nde Yaşayan Turna Balığı (Esox lucius l., 1758)'nın Kas, Karaciğer ve Solungaçlarındaki Ağır Metal Seviyelerinin Mevsimsel Değişimi

Show simple item record

dc.creator GÜLCÜ GÜR, Belma
dc.creator TEKİN-ÖZAN, Selda; SULEYMAN DEMIREL UNIV
dc.date 2017-01-12T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2019-04-09T07:09:54Z
dc.date.available 2019-04-09T07:09:54Z
dc.identifier http://dergipark.gov.tr/makufebed/issue/19431/264913
dc.identifier
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11672/1584
dc.description Bu çalışma Ekim 2012 ve Temmuz 2013 tarihleriarasında yapılmış ve Işıklı Gölü'nde yaşayan turna balığı'nın kas, karaciğer vesolungaçlarındaki bazı ağır metallerin seviyelerinin belirlenmesiamaçlanmıştır. Cihazımızın çalışma doğruluğunu saptamak amacıyla DORM-3 veDOLT-4 standart referans materyallerinden de metal analizi yapılarak, eldeedilen değerler Kanada Ulusal Konseyi tarafından verilen değerlerlekıyaslanmıştır. Cr dışındaki tüm metaller her mevsimde her dokuda tespitedilmiştir. Cr'un karaciğerde yaz ve sonbaharda, kaslarda yaz mevsiminde analizlimitinin altında olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak, metallerin en fazlakaraciğerde biriktiği, kaslarda ise en düşük seviyede olduğu belirlenmiştir.Ağır metal seviyeleri yaz ve kış mevsimlerinde artmış, sonbahar ve ilkbaharmevsimlerinde azalmıştır. Sonuçların bazıları WHO, EC ve Türk Gıda Koteksitarafından verilen limit değerlerin üstünde bulunmuştur. Bu çalışma, gelecektetarımın gelişmesine bağlı olarak bu bölgede bir tehlikenin oluşabileceğini göstermektedir.
dc.description This study was carriedout between October 2012 and July 2013 and the aim of the current study is toinvestigate to determine levels of some heavy metals in muscle, liver and gillsof pike in Işıklı Lake, Turkey. To determine the accuracy of our device, metallevels were analyzed in DORM-3 and DOLT -4 standard reference materials, theresulting values ​​were compared with values ​​given by the National Council ofCanada. Except Cr, all metals were determined in all tissues in all seasons. Crwas below detection limit in liver in autumn and summer and in muscle insummer. Generally, higher metal levels were found in liver, while the lowestwere determined in muscle tissue of pike. Heavy metal levels in tissuesincreased in summer and winter, but decreased in autumn and spring. Some of theresults were above the limits for fish given by WHO, EC and Turkish Food Codex.This study shows that a potential danger may occur in this region in the futuredepending on the agricultural development.
dc.format application/pdf
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation http://dergipark.gov.tr/download/article-file/231452
dc.source Volume: 8, Issue: 1 40-45
dc.source 1309-2243
dc.subject Ağır metal,Kas,Karaciğer,Solungaç,Turna Balığı,Işıklı Gölü,Türkiye
dc.subject Heavy metal,Muscle,Liver,Gill,Pike,Işıklı Lake,Turkey
dc.title Işıklı Gölü'nde Yaşayan Turna Balığı (Esox lucius l., 1758)'nın Kas, Karaciğer ve Solungaçlarındaki Ağır Metal Seviyelerinin Mevsimsel Değişimi
dc.title The Seasonal Variations of Heavy Metal Levels in Muscle, Liver and Gill of Pike (Esox lucius L., 1758) Inhabiting Işıklı Lake (Turkey)
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account