AçıkErişim@MAKÜ

Amino Acid Decarboxylase Activity of Some Lactic Acid Bacteria

Basit öğe kaydını göster

dc.creator ERTÜRKMEN, Pelin
dc.creator TURHAN, İlkay
dc.creator ÖNER, Zübeyde
dc.date 2015-12-31T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2019-04-09T07:09:53Z
dc.date.available 2019-04-09T07:09:53Z
dc.identifier http://dergipark.gov.tr/makufebed/issue/19428/206610
dc.identifier
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11672/1571
dc.description Dekarboksilaz aktivitesine sahip olan mikroorganizmalar gıdalarda bulunan amino asitleri enzimatik olarak dekarboksile ederek biyojen amin oluştururlar. Gıdalardaki tipik histamin zehirlenmelerinde yüksek düzeyi en çok peynir ve balık içermektedir. Bu nedenle fermente ürünlerde kültür seçiminde dekarboksilaz aktivitesi önemli bir problemdir. Bu çalışmada, 20 adet peynir örneğinden izole edilen 161 laktik asit bakterisinin dekarboksilaz aktivitesi belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, 59 Enterococcus spp.’nin 37’si (62.71%), 47 Lactococcus spp.’nin 4’ü (8.51%), 55 Lactobacillus spp.’nin 4’ü (7.27%) tirosinden tiramin ve 55 Lactobacillus spp.’nin 3 ‘ü (5.45%) tiriptofandan triptamin üretmiştir. 108 suşun (70.19%) hiçbirinde ornitin, histidin, tirozin, tiriptofan, fenilalanin, ya da lizin dekarboksile edememiştir. Bu izolatların peynir endüstrisi için uygun başlatıcı kültür olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Dekarboksilaz aktivitesi, laktik asit bakterileri, peynir
dc.description Dekarboksilaz aktivitesine sahip olan mikroorganizmalar gıdalarda bulunan amino asitleri enzimatik olarak dekarboksile ederek biyojen amin oluştururlar. Gıdalardaki tipik histamin zehirlenmelerinde yüksek düzeyi en çok peynir ve balık içermektedir. Bu nedenle fermente ürünlerde kültür seçiminde dekarboksilaz aktivitesi önemli bir problemdir. Bu çalışmada, 20 adet peynir örneğinden izole edilen 161 laktik asit bakterisinin dekarboksilaz aktivitesi belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, 59 Enterococcus spp.’nin 37’si (62.71%), 47 Lactococcus spp.’nin 4’ü (8.51%), 55 Lactobacillus spp.’nin 4’ü (7.27%) tirosinden tiramin ve 55 Lactobacillus spp.’nin 3 ‘ü (5.45%) tiriptofandan triptamin üretmiştir. 108 suşun (70.19%) hiçbirinde ornitin, histidin, tirozin, tiriptofan, fenilalanin, ya da lizin dekarboksile edememiştir. Bu izolatların peynir endüstrisi için uygun başlatıcı kültür olduğu düşünülmektedir
dc.format application/pdf
dc.language en
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation http://dergipark.gov.tr/download/article-file/181687
dc.source Volume: 6, Issue: 2 89-94
dc.source 1309-2243
dc.subject Dekarboksilaz aktivitesi, laktik asit bakterileri, peynir
dc.title Amino Acid Decarboxylase Activity of Some Lactic Acid Bacteria
dc.title Amino Acid Decarboxylase Activity of Some Lactic Acid Bacteria
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Bu öğenin dosyaları:

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

AçıkErişim'de Ara


Gelişmiş Arama

Göz at

Hesabım