DSpace@MAKÜ

Animal and plant-based milk and their antioxidant properties

Show simple item record

dc.creator YİĞİT, Ayşe Arzu
dc.date 2019-12-31T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2020-10-19T09:12:35Z
dc.date.available 2020-10-19T09:12:35Z
dc.identifier https://dergipark.org.tr/tr/pub/maeuvfd/issue/51507/549028
dc.identifier 10.24880/maeuvfd.549028
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11672/3929
dc.description Today, the most consumed milk is cow milk, which can be found in the market as raw, pasteurized and sterilized. In addition, goat and sheep milk are the milk types that are able to be reached easily. Nowadays,  donkey milk and camel milk are also started to be demanded, due to its similarity to breast milk and due to many protective factors. As the rate of allergy development in the newborns and the tendency of vegan nutrition increased, the production of herbal milk began to increase as an alternative to animal milk. In this review, the nutritional and protective properties of milk were explained by taking attention to the composition of different milk types.
dc.description Günümüzdetüketilen sütlerin çok büyük bir kısmı inek sütü olup, bunu da piyasada çiğ,pastörize ve sterilize olarak bulmak mümkündür. Ayrıca keçi ve koyun sütü deulaşılabilmesi kolay olan sütlerdir. Bunların yanı sıra anne sütünebenzerliğinden ve pek çok koruyucu faktörü içermesinden dolayı eşek sütü vedeve sütü de son zamanlarda dikkat çeken sütler olmuştur. Yeni doğanlardahayvansal sütlere karşı alerji gelişme oranı ve vegan beslenme eğilimi arttıkçahayvansal sütlere alternatif olarak bitkisel süt üretimi de artmaya başlamıştır.Hazırlanmış olan bu derlemede farklı sütlerin bileşimine dikkat çekilerek,sütün besleyici ve koruyucu özelliklerini anlatılmıştır.
dc.format application/pdf
dc.language en
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/912645
dc.source Volume: 4, Issue: 2 113-122 en-US
dc.source 2148-6239
dc.source Veterinary Journal of Mehmet Akif Ersoy University
dc.subject Almond milk,camel milk,cow milk,donkey milk,soy milk
dc.subject Badem sütü,deve sütü,eşek sütü,inek sütü,soya sütü
dc.title Animal and plant-based milk and their antioxidant properties en-US
dc.title Hayvansal ve bitkisel kaynaklı sütler ve antioksidan özellikleri tr-TR
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account