dc.creator |
YİĞİT, Ayşe Arzu |
|
dc.date |
2019-12-31T00:00:00Z |
|
dc.date.accessioned |
2020-10-19T09:12:35Z |
|
dc.date.available |
2020-10-19T09:12:35Z |
|
dc.identifier |
https://dergipark.org.tr/tr/pub/maeuvfd/issue/51507/549028 |
|
dc.identifier |
10.24880/maeuvfd.549028 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/11672/3929 |
|
dc.description |
Today, the most consumed milk is cow milk, which can be found in the market as raw, pasteurized and sterilized. In addition, goat and sheep milk are the milk types that are able to be reached easily. Nowadays, donkey milk and camel milk are also started to be demanded, due to its similarity to breast milk and due to many protective factors. As the rate of allergy development in the newborns and the tendency of vegan nutrition increased, the production of herbal milk began to increase as an alternative to animal milk. In this review, the nutritional and protective properties of milk were explained by taking attention to the composition of different milk types. |
|
dc.description |
Günümüzdetüketilen sütlerin çok büyük bir kısmı inek sütü olup, bunu da piyasada çiğ,pastörize ve sterilize olarak bulmak mümkündür. Ayrıca keçi ve koyun sütü deulaşılabilmesi kolay olan sütlerdir. Bunların yanı sıra anne sütünebenzerliğinden ve pek çok koruyucu faktörü içermesinden dolayı eşek sütü vedeve sütü de son zamanlarda dikkat çeken sütler olmuştur. Yeni doğanlardahayvansal sütlere karşı alerji gelişme oranı ve vegan beslenme eğilimi arttıkçahayvansal sütlere alternatif olarak bitkisel süt üretimi de artmaya başlamıştır.Hazırlanmış olan bu derlemede farklı sütlerin bileşimine dikkat çekilerek,sütün besleyici ve koruyucu özelliklerini anlatılmıştır. |
|
dc.format |
application/pdf |
|
dc.language |
en |
|
dc.publisher |
Mehmet Akif Ersoy University |
|
dc.publisher |
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi |
|
dc.relation |
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/912645 |
|
dc.source |
Volume: 4, Issue: 2
113-122 |
en-US |
dc.source |
2148-6239 |
|
dc.source |
Veterinary Journal of Mehmet Akif Ersoy University |
|
dc.subject |
Almond milk,camel milk,cow milk,donkey milk,soy milk |
|
dc.subject |
Badem sütü,deve sütü,eşek sütü,inek sütü,soya sütü |
|
dc.title |
Animal and plant-based milk and their antioxidant properties |
en-US |
dc.title |
Hayvansal ve bitkisel kaynaklı sütler ve antioksidan özellikleri |
tr-TR |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/article |
|