AçıkErişim@MAKÜ

Investigation of microbiological quality of surimi sold in the market

Basit öğe kaydını göster

dc.creator YALÇIN, Halil
dc.date 2020-04-30T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2020-10-19T09:12:34Z
dc.date.available 2020-10-19T09:12:34Z
dc.identifier https://dergipark.org.tr/tr/pub/maeuvfd/issue/53752/672526
dc.identifier
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11672/3925
dc.description Surimi has an important share in the increasing consumption of seafood in the World. Seafood may be damaged during capture, transport and processing and this could lead to microbial contamination. In our study, 40 surimi samples obtained from the sales and consumption points were investigated for Total Mesophilic Aerobic Bacteria, E. coli, Enterobacteriaceae and Pseudomonas spp. by using standard methods. The total numbers of aerobic mesophilic bacteria (30 °C) and E. coli in the samples were determined as 2.0x102-2.0x106 KOB/g, 3.2x102-9.0x102 KOB/g respectively. The numbers of Enterobacter and Pseudomonas spp. were determined as 1.0x103-2.0x103 KOB/g, 5.0x102-3.0x103 KOB/g respectively. Findings of the study indicate that the contamination level of surimi samples with the bacteria investigated poses a risk to public health.
dc.description Surimi, Dünyada gün geçtikçe artan deniz ürünleri tüketimi içinde önemli bir paya sahiptir. Deniz ürünleri yakalama, taşıma ve işleme sırasında hasar görerek mikrobiyal kontaminasyona maruz kalabilir. Çalışmamızda satış ve tüketim noktalarından temin edilen 40 adet surimi örneğini Toplam Aerobik Mezofilik Bakteri, E. coli, Enterobacteriaceae ve Pseudomonas spp. yönünden standart metotlar kullanılarak incelenmiştir. Örneklerdeki Toplam Aerobik Mezofilik Bakteri sayısı (30 oC) 2.0x102-2.0x106 KOB/g, E. coli 3.2x102-9.0x102 KOB/g düzeyinde saptanmıştır. Enterobakter 1.0x103-2.0x103 KOB/g ve Pseudomonas spp. sayısı 5.0x102-3.0x103 KOB/g olarak belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre surimi örneklerinin incelenen bakterilerle kontaminasyon seviyesi halk sağlığı açısından bir risk teşkil etmektedir.
dc.format application/pdf
dc.language tr
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1077158
dc.source Volume: 5, Issue: 1 18-22 en-US
dc.source 2148-6239
dc.source Veterinary Journal of Mehmet Akif Ersoy University
dc.subject Surimi,seafood,E. coli,food hygiene,pseudomonas spp
dc.subject Surimi,deniz ürünleri,E. coli,gıda hijyeni,pseudomonas spp
dc.title Investigation of microbiological quality of surimi sold in the market en-US
dc.title Piyasada satılan surimilerin mikrobiyolojik kalitesinin incelenmesi tr-TR
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Bu öğenin dosyaları:

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

AçıkErişim'de Ara


Gelişmiş Arama

Göz at

Hesabım