AçıkErişim@MAKÜ

Milk and Dairy Products Buying Preference of Firat University Employees

Basit öğe kaydını göster

dc.creator GÖKHAN, Emin Ertan; VETERİNER FAKÜLTESİ
dc.creator ARIKAN, Mehmet Saltuk; VETERİNER FAKÜLTESİ
dc.date 2018-12-30T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2019-04-09T07:20:48Z
dc.date.available 2019-04-09T07:20:48Z
dc.identifier http://dergipark.gov.tr/maeuvfd/issue/41984/458425
dc.identifier 10.24880/maeuvfd.458425
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11672/2468
dc.description In this study, it was aimed todetermine consumption structure of dairy and dairy products of Fırat Universityemployees and their preferences in purchasing these products. The studymaterial consisted of face-to-face questionnaires with 128 academic and staffmembers working at Fırat University in 2015-2016 academic year and agreeing toparticipate in the research. Statistical comparisons between the groups usedone-way ANOVA and the Scheffe test was used as post hoc test to control theimportance of intergroup differences. It was found that 56.25% of theparticipants purchased milk and dairy products once a week, while 60.94%purchased milk from the milk producers. In the purchase of milk and dairyproducts; (P <0.05) between the criterion of reliability, the lack ofcontribution, the criteria of packaging and production location, the level ofeducation, and all the criteria considered for milk and dairy products purchaseand the monthly income level. As a result, it has been determined that theeducation and income levels of the university employees are influential onconsumption preferences of milk and dairy products on the other hand, whereparticipants consider processed packaged branded milk and milk products moreattractive than milk and milk products without daily packaging.
dc.description Bu çalışmada Fırat Üniversitesi çalışanlarınınsüt ve süt ürünleri tüketim yapısının ve bu ürünleri satın almada tercihlerininbelirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma materyalini 2015-2016 eğitim-öğretimyılında Fırat Üniversitesi’nde görev yapan ve araştırmaya katılmayı kabul eden128 akademik ve personelle yüz yüze yapılan anket uygulamasından elde edilenveriler oluşturmuştur. Gruplar arasında yapılan istatistikselkarşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi ve gruplar arası farkın önemkontrolünde post hoc test olarak Scheffe testinden yararlanılmıştır. Çalışmayakatılanların %56.25’i haftada bir kez süt ve süt ürünleri satın aldığı, %60.94’üsütü üreticiden satın aldığı tespit edilmiştir. Süt ve süt ürünlerini satınalmada; güvenirlik, katkısız olması, ambalaj ve üretim yerinin bilinmesikriterleri ile eğitim düzeyi arasında ve süt ve süt ürünleri satın almada gözönünde bulundurulan tüm kriterler ile aylık gelir düzeyi arasında istatistikselfarklılık olduğu belirlenmiştir (P<0.05). Sonuç olarak katılımcıların işlenmişambalajlı markalı süt ve süt ürünlerini, günlük açık süt ve süt ürünlerine göredaha cazip bulduğu diğer taraftan süt ve süt ürünleri tüketim tercihlerindeüniversite çalışanlarında eğitim ve gelir düzeyinin etkili olduğu tespitedilmiştir.
dc.format application/pdf
dc.language tr
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation http://dergipark.gov.tr/download/article-file/614265
dc.source Volume: 3, Issue: 2 125-129
dc.source 2458-9268
dc.source 2148-6239
dc.subject Milk products,income,education,Fırat University,buyingpreferences
dc.subject Süt ürünleri,gelir,eğitim,Fırat Üniversitesi,satın alma tercihleri
dc.title Milk and Dairy Products Buying Preference of Firat University Employees
dc.title Firat Üniversitesi Çalişanlarinin Süt ve Süt Ürünleri Satin Alma Tercihleri
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Bu öğenin dosyaları:

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

AçıkErişim'de Ara


Gelişmiş Arama

Göz at

Hesabım