DSpace@MAKÜ

Expectations of Employers from the Technicians in the Food Industry

Show simple item record

dc.creator SARI, H. Ayla; ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, ÇİNE MESLEK YÜKSEKOKULU
dc.creator ÖZUĞUR, Ali Kemali
dc.creator GÖKDAL, Özdal
dc.creator ATAY, Okan
dc.date 2017-07-02T00:00:00Z
dc.date.accessioned 2019-04-09T07:09:55Z
dc.date.available 2019-04-09T07:09:55Z
dc.identifier http://dergipark.gov.tr/makufebed/issue/29469/315716
dc.identifier
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11672/1601
dc.description All kindsof edible, potable, processed, semi-processed or unprocessed substances thatliving beings need to survive are called food. The food production that affectsthe human life directly should be produced in accordance with the laws that controlthe food safety and quality. Students graduated from the agriculture and foodprograms of Vocational Schools undertake the tasks like the production of foodin accordance with health conditions, packing, storing, delivering to consumersand chemical and biological analysis. In order to product high quality food,the employment should have skilled personnel. Technicians who the ones have anactive role in particular are expected by the employers to be vocationallyeducated and skilled. In this study, survey with face-to-face method wasimplemented to 33 employers in the food sector from Aydın province in order toevaluate their expectations from the technicians and their level ofappreciation. Along with revealing the expectations of technicians’ education,the survey results will also contribute to the development vocational schools’program developments and  the techniciansthat work or intend to work in this field.
dc.description Gıda;canlıların yaşamlarını sürdürmeleri için, yenilebilen, içilebilen, işlenmiş,yarı işlenmiş ya da işlenmemiş her türlü maddeye denir. İnsan yaşamını doğrudanetkileyen gıda üretimi, gıda güvenliği ve kalitesinin denetlenmesine yönelikyasalara uygun olarak yapılmalıdır. Meslek Yüksekokullarının tarım ve gıdaprogramlarından mezun teknikerler, gıda üretimi yapan işletmelerde; gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olaraküretilmesi, ambalajlanması, depolanması, tüketiciye ulaştırılması, kimyasal ve mikrobiyolojikanalizlerini yaparak yorumlanması görevlerini üstlenmektedirler. Gıdaişletmelerinin kaliteli üretim yapabilmeleri için çalışan personelin vasıflıolması gerekmektedir. İşverenler tarafından özellikle bu personel içinde gıdaişletmelerinde aktif rol oynayan teknikerlerin mesleki eğitim ve deneyimlerininyüksek olması beklenmektedir. Bu çalışmada, sektörün teknikerlerdenbeklentileri ve memnuniyet düzeylerini değerlendirme amacıyla, Aydın ilinde farklı gıda üretimalanlarda faaliyet gösteren 33 firmanın işverenleriyle yüz yüze görüşme yöntemikullanılarak anket uygulanmıştır. Anketsonuçları, sektörün teknikerlerin eğitim ve öğretiminden beklentilerini ortayakoyması yanında, sektörde çalışan ve çalışmayı düşünen teknikerlerin ve budalda eğitim veren meslek yüksek okullarının eğitim programlarınıngeliştirilmesine de katkı sağlayacaktır.
dc.format application/pdf
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy University
dc.publisher Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
dc.relation http://dergipark.gov.tr/download/article-file/311071
dc.source Volume: 8, Issue: Özel (Special) 1 1-7
dc.source 1309-2243
dc.subject Food Technicians,Vocational Education,Food Sector,Expectations
dc.subject Gıda Teknikerleri,Mesleki Eğitim,Gıda Sektörü,Sektör beklentisi
dc.title Expectations of Employers from the Technicians in the Food Industry
dc.title Gıda Sektöründe İşverenlerin Teknikerlerden Beklentileri
dc.type info:eu-repo/semantics/article


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account